2014. április 11.

Dr. Kmetty Ákos 2014. április 11.

"A tehetség a jövőnk!' konferencián jártam

2014. április 3-án a Budapesti Corvinus Egyetemen a Nemzeti Kiválóság Program keretében megrendezett "A tehetség a jövőnk!" című konferencián vettem részt.

A tudományos konferenciát két plenáris előadás nyitotta meg, amelyet Dr. Rostoványi Zsolt a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Dr. Biró Marcell közigazgatási államtitkár tartott meg. 
A Nemzeti Kiválóság Program eredményeit Dr. Tőkéczi László a Magyary Zoltán Kuratórium elnöke részletezte. Felhívta a figyelmet a kiépített ösztöndíjrendszer fontosságára és kiemelte, hogy a rendelkezésre álló közel 6,8 milliárd forintos keretből 61 pályázatot írtak ki és 1861 pályamunkát támogattak.

A három előadást követően, különböző tudományterület (fizikai-, műszaki-, agrár-, jog-, természet- és történelem tudomány) ösztöndíjasai tartottak érdekes előadásokat. Durkó Emília a biomassza-felhasználás gazdasági és társadalmi hatásait mutatta be, egy biomassza-alapú fűtés rendszer esetén, földgázkiváltásra vonatkozóan. Eredményei szerint a földgázkiváltása, faaprítékkal, egy lehetséges megoldás lehet, amellyel jelentős fűtési költségcsökkenés és a munkahelyek számának (alapanyag termelési oldaláról) növekedése érhető el. Jurecska Judit a biológiailag tisztított szennyvíz utótisztítására alkalmazható szűrőlapok vizsgálatát mutatta be. Rámutatott arra, hogy a ciklodextrin tartalmú nanoszűrővel eredményesen lehet a tisztítót szennyvízben lévő gyógyszermaradványokat kiszűrni. A történelemtudomány területén Dr. Botlik Richárd a VIII. Henrik angol király magyar szövetségesei -a 16. századi angol- magyar érintkezések történetének kutatási lehetőségeiről tartott egy igen részletes és érdekfeszítő előadást.

A délután folyamán kerekasztal beszélgetésekre került sor.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése