A kukorica keményítőből, desztillált vízből és glicerinből álló alap keverékünkhöz, folyékony állapotban lévő latexet adagoltunk. A latex alkalmazásával az anyag szívósítását tűztük ki célul. A kézi keverés során egy túró szerű állagot kaptunk, amelyet viszonylag könnyen sikerült az ikercsigás extruderbe adagolni (lsd. 1. ábra).
1. ábra Letex-szel társított alap receptúra adagolása ikercsigás extruderbe [Forrás: Saját kép] |
A kompaundálás (ikercsigás extruderben történő keverék készítés) során egy folyamatos gyártást sikerült megvalósítani (lsd. 2.ábra).
2. ábra Folyamatos extrúzióval gyártott majd granulált latex-szel társított TPS [Forrás: saját kép] |
Az extrudátumot granuláltuk és klimatizálást követően fröccsöntőgépbe adagoltuk. A fröccsöntés során azt tapasztaltuk, hogy a kidobási lépésben a termékünk (piskóta próbatest) beömlő csatornája a beömlő perselybe szakadt. Többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerül stabil, folyamatos gyártástechnológiát megvalósítanunk. Az egyes gyártási ciklusok között a fröccsöntő egységben maradt alapanyagunk, a nedvesség tartalmának hatására, gőzképződés lépett fel és az anyag felhabosodott (lsd. 3.ábra). A későbbiekben indokolttá válik a fröccsöntés előtt alapanyag szárítás hatásának feltárása, illetve a lágyító anyagok mennyiségének esetleges változtatása.
3. ábra Latex-szel társított TPS (adagoló pohárban granulálva, jobb alul extrudálva, bal alul fröccsöntő gépben felhabosodva) |
A sikertelen fröccsöntést követően az alapanyagból préseléssel lapokat állítottunk elő...
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése