2014. április 20.

Dr. Kmetty Ákos 2014. április 20.

Mi is az a kompozit, bio-kompozit?

Polimer kompozit:
Általánosan ha definiálni szeretnénk a polimer kompozit fogalmát akkor a következőket fogalmazhatjuk meg:
A kompozit egy olyan többfázisú, összetett szerkezeti anyag, amely erősítőanyagból (jellemzően szálerősítésből) és befoglaló mátrixanyagból áll. E szerkezeti anyag jellemzője, hogy a nagy szilárdságú erősítőanyag és a szívós, de kisebb szilárdságú mátrix anyag között kiváló adhéziós (tapadás) áll fenn, amely az igénybevétel magas szintjén is fennmarad.
Polimer kompozit szélkerekek [Forrás: www.greenoptimistic.com/]
Bio-kompozit:
Általánosan bio-kompozitnak nevezzük azt a polimer kompozitot, amelynél a szívós mátrix és a nagy szilárdságú erősítőanyag (amelyek megújuló vagy természetes erőforrásból előállíthatók) is biológiai úton lebomló vagy emberi szervezetbe beültethető (emberi szervezetben felszívódó).  
Kísérleti fröccsöntött referencia PLA (bal) és cellulóz szállal erősített PLA (jobb) próbatestek [Forrás:saját kép]
Mit értünk biológiailag lebomló polimer fogalmán?
A biológiailag lebomló polimerek alatt általában természetes alapú megújuló erőforrásból előállított polimereket értünk, amelyet a talajban komposztálva, vagy biotikus környezetbe helyezve a gombák, baktériumok lebontó képességének hatására hónapok, esetleg néhány év alatt lebomlanak és nem szennyezik a környezetet.

Kutatásom során főként politejsav, polikaprolakton és termoplasztikus keményítő mátrixú cellulóz erősítű kompozitokra fókuszálok.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése