2014. május 29.

Dr. Kmetty Ákos 2014. május 29.

A keményítő és annak lágyítása (2. rész: Bekeverés és próbatest gyártás)

Az előző részben bemutatott alapanyagokat felhasználva nekifogtunk a gyártástechnológiai kísérleteknek. Első lépésben a termoplasztikus keményítő előállításához szükséges keményítőt, lágyító és erősítőanyagokat belső keverőben (két rotorral ellátott keverő berendezés, lsd. 1. ábra), 100°C körül, homogénen elkevertük. Itt különböző receptúrákat próbáltuk ki.
1. ábra Belső keverő rotorjai [Forrás: saját kép]
A keverés során a fehér színű keményítő egy pasztaszerű sárgás anyagot adott. A keverékből ezt követően hengerszékkel sík lapot gyártottunk (lsd. 2.ábra).
2. ábra Termoplasztikus keményítő alapú biokompozit lap gyártása hengerszékkel [Forrás:saját kép]
A hengerszékről a gyártott lapot leválasztottuk és stancolással piskóta alakú próbatesteket (lsd. 3. ábra) munkáltunk ki, és ezeket kondicionáló kamrába helyeztük, a későbbi mechanikai vizsgálatok céljából. A különböző receptúrák rámutattak arra, hogy a szükséges alapanyagok bekeverési sorrendje, a lágyítóanyag mennyisége és a gyártási idő a gyártott kompozitot jelentősen befolyásolja. Megállapítottuk, hogy a gyártástechnológia során képződött gőz nagyban segíti a cellulóz homogén eloszlatását.
3. ábra Stancolt szabványos piskóta alakú biokompozit próbatest [Forrás: saját kép]
A mechanikai tulajdonságokról és az optimális receptúra további felhasználásáról a következő bejegyzésekben írok...

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése