2014. július 16.

Dr. Kmetty Ákos 2014. július 16.

A keményítő és annak lágyítása (4. rész: Fröccsöntési kísérlet)

Az elmúlt időszakban kísérleteinket tovább folytattuk és az ikercsigás extrúzióval előállított termoplasztikus keményítőt, granuláltuk és klímakamrába helyeztük. Ezt követően 120°C-on fröccsöntési gyártástechnológiával, piskóta alakú próbatestek előállítására törekedtünk (1.ábra).
1. ábra Kísérleteinknél alkalmazott Arburg Allrounder 370S 700-290 fröccsöntőgép

Kísérleteink sikeresnek bizonyultak, mivel habosodás nélkül, folyamatos üzemben sikerült próbatesteket gyártanunk (2. ábra). 
2.ábra Fröccsöntéssel előállított termoplasztikus keményítő alapú, 10 m% cellulóz szállal erősített kompozit
Megállapítottuk, hogy a gyártott kompozit a belső keveréssel és hengerszékkel, illetve az extrúzióval előállított mintákhoz képest jóval lágyabban viselkedett, amelyet a később szakítóvizsgálatokból kapott eredmények is alátámasztottak. Későbbi vizsgálataink során a fröccsöntés előtti alapanyag előkezelést és annak hatását részletesebben fogjuk vizsgálni.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése