2016. június 30.

Dr. Kmetty Ákos 2016. június 30.

A bioműanyagok...

Napjainkban gyakran találkozhatunk a bioműanyag kifejezéssel, amelyet számos módon értelmezhetünk. Nézzük is hogyan csoportosíthatjuk polimereinket, mit is jelent e kifejezés?

A polimereket alapanyagukat tekintve két fő: I. Fosszilis/petrolkémiai alapú és II. Megújuló erőforrás alapú csoportokba sorolhatjuk. Ezeken belül megkülönböztethetünk biológiai úton le-, illetve nem lebontható csoportokat (lsd. 1.ábra).
1.ábra Polimer alapanyagok csoportosítása alapanyag és lebonthatóság szerint [Forrás:European Bioplastics/Istitute for Bioplastics and Biocomposites (en.european-bioplastics.org]
A jelenleg alkalmazott hagyományos tömegműanyagok pl. PE, PP, PET jellemzően petrolkémiai alapúak és biológiai úton nem lebonthatóak. Évről-évre azonban növekszik a biomasszából előállítható már bio szóval ellátott bio-polietilén és bio-PET előállítása és alkalmazása is (2.ábra). E termékek jellemzője, hogy megújuló erőforrásból előállíthatóak, de biológiai úton továbbra sem lebonthatóak.
2.ábra Globális biopolimer termék gyártás előjelzése 2017-re, ipar szerint [Forrás:European Bioplastics/Istitute for Bioplastics and Biocomposites (en.european-bioplastics.org)]
A politejsav (PLA), polibutilén-szukcinát (PBS) és társai a megújuló erőforrás alapú és biológiai úton lebontható polimerek halmazát képezik, míg a poli-kaprolakton (PCL) petrolkémiai alapú de emellett biológiai úton lebontható. 

A biológiai úton lebontható polimernek biotikus környezetbe helyezve gombák, baktériumok enzimatikus lebontó képességének hatására bomlanak le és bomlástermékeik nem szennyezik a környezetet!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése